Minden az online tartalmak jogi hátteréről

WebJog

Az ön honlapján van impresszum?

A 8 kötelező elem, hogy ne büntessék meg

2015. november 30. - WebJogász

A legtöbb online szolgáltató még most sincs tisztában azzal, hogy milyen információkat köteles feltüntetni magáról a honlapján vagy webáruházában. Leggyakrabban csak egy e-mail címet, telefonszámot közöl az elérhetőségi adatai között, amely azonban nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Az elektronikus kereskedelmi törvény már 2008-tól előírja a honlap impresszum kötelező tartalmi elemeit, amely 2014. január 1-től tovább bővült.

Íme a jogszerű impresszum érdekében közvetlenül és folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon a honlapon, illetve a webáruházban feltüntetendő adatok köre :

1. A szolgáltató neve


Egyszerűnek tűnik, mégis sokan elhibázzák: a honlapon, webáruházban kötelező feltüntetni az azt üzemeltető cég hivatalos cégnevét, egyéni vállalkozó esetén a természetes személy nevét egyéni vállalkozói minőség megjelölésével, míg természetes személy esetén a személyi igazolványban szereplő nevét. Kitalált név, kereskedelmi vagy fantázianév nem felel meg a jogszabályoknak

2. A szolgáltató székhelye, telephelye, ennek hiányában lakcíme


A cégjegyzékben szereplő hivatalos székhely, illetve telephely jelölendő meg, ha magánszemély üzemelteti a honlapot, akkor pedig a magánszemély lakcímkártyáján szereplő lakcíme kell, hogy feltüntetésre kerüljön.

3. A szolgáltató elérhetősége


Nem elég csupán a nevet és a címet kiírni, szükséges az ügyfelekkel való kapcsolattartásra szolgáló e-mail címet is megadni, amellyel kapcsolatban még az is követelmény, hogy az rendszeresen erre a célra használt elektronikus levelezési cím legyen.

59_kk.jpg

4. A szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság


Cég esetében a cégjegyzéket vezető cégbíróság, társadalmi szervezeteknél a nyilvántartásba vételt intéző megyei törvényszék, egyéb nyilvántartásba vett szervezetnél a jogszabály által megjelölt hatóság feltüntetése kötelező a honlapon.

5. Adószám


Ha a honlap vagy webáruház üzemeltető ÁFA alany, akkor adószámát is köteles feltüntetni.

6. Hatósági engedély


Amennyiben a honlap vagy webáruház üzemeltető tevékenységének gyakorlása jogszabály alapján engedélyköteles, ezt a tényt az engedélyező hatóság megnevezésével és elérhetőségi adataival, valamint az engedély számával együtt fel kell tüntetni a honlapon.

7. Kamara


Ha a honlap vagy webáruház üzemeltetője akár önként, akár jogszabályi előírás folytán tagja valamely kamarának, a kamara megnevezése is kötelező eleme az impresszumnak. Ügyvédi irodák esetében például a területileg illetékes ügyvédi kamara, cégek esetében például a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara tüntetendő fel.

8. A tárhelyszolgáltató adatai


A legkevésbé ismert, 2014. január 1. óta kötelező impresszum elem a honlapnak tárhelyet biztosító tárhelyszolgáltató, és annak székhelye, telephelye, e-mail címe, amelyet szintén részletesen ki kell írni a honlapra.

A tárhelyszolgáltatási adatok kötelező feltüntetésének indoka az, hogy a honlap, illetve webáruház tartalmával kapcsolatos kifogásokat, valamely esetlegesen jogsértő tartalom eltávolítására irányuló igényeket a tárhelyszolgáltatóhoz lehet benyújtani.

Felesleges eltitkolni


A hozzáértő, minimális informatikai ismeretekkel rendelkező felhasználók elől a tárhelyszolgáltató adatait felesleges elrejteni, ugyanis pár kattintással könnyen kideríthető.

Mi történik, ha mégsincs fent?


A honlapon vagy webáruházban az impresszumot közvetlenül a honlapon és folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon kell megjeleníteni. A legbiztosabb megoldás ezért egy külön fül létrehozása erre, ugyanis az ÁSZF (általános szerződési feltételek) vagy más szabályzat részeként történő megjelenítés nem felel meg a „közvetlenül” és a „könnyen hozzáférhető” előírásának. „Ha az impresszum bármelyik fenti kötelező eleme hiányzik, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat, és adott esetben fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatja a honlap, illetve a webáruház üzemeltetőjét, amelynek mértéke 15.000 forinttól a vállalkozás típusától függően akár 500 millió forintig is terjedhet.” – ismertette dr. Horváth Katalin ügyvéd.

Ha tetszett a cikk, lájkolja oldalunkat a Facebookon (jobbra fent). 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://webjog.blog.hu/api/trackback/id/tr358127006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jandera 2015.11.30. 19:34:05

"a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat", de nem indít! Megpróbáltam, telefonáltam nekik, megadtam a csaló honlap címét, 2 óra alatt nem sikerült kideríteniük, hogy melyik részlegükhöz tartozik az ügy!
Végül felszólítottak, hogy én nyomozzak, szolgáltassak bizonyítékokat, és írásban tegyek bejelentést. Hagytam az egészet a francba...

v2peti 2015.11.30. 22:05:36

Mi van akkor, ha szlovákiában van a szerver és a cég telephelye? Egy, a postaládámat folyamatosan spammelő céget akartam felnyomni. A honlapon semmi rendes impresszum, és egyebek. De a sok spamjük közül az egyik "túl sok" infót tartalmazott, ebből kiderült, hogy a cég szlovák telephellyel működik, feltételezem, hogy a tárhelyszolgáltató is szlovák. Trükkel akartam a címűket kideríteni, hogy rendelek tőlük valamit, de nem veszem át - elállási jog. De egy aljas húzásuk miatt még ez sem működik. :(

Katalin Horváth 2015.12.01. 08:29:56

Az elektronikus kereskedelmi törvény hatálya nemcsak a Magyarország területéről nyújtott szolgáltatásokra terjed ki, hanem a Magyarország területére irányuló online szolgáltatásokra és azok nyújtójára is, vagyis ha a szlovák székhelyű cég szlovák tárhelyről Magyarországon nyújt szolgáltatást, különösen, ha ehhez van például egy magyar nyelvű honlapja is, akkor vonatkoznak rá mind a fenti impresszum előírások, mind pedig az összes fogyasztóvédelmi, és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra vonatkozó jogszabály.